Barevný čas léta

Autor

Málo platné, stejně jako k podzimním měsícům patří teplé barvy, léto spojujeme s barvami pestrými a veselými. Tak je tomu i u nás doma. Již jsem před časem psala a několik dnešních fotek připomene, že jsem si užila období modré, také oranžové a nyní pozvolna procházím obdobím… hádejte. Napovím, že se jedná o jednu z barev jahodového dortu.

Že by červená? Vínová? Či snad barva fuchsií? Máte pravdu, také jsem o ni uvažovala, ale která barvička nakonec vyhrála, vidíte sami. Zelená na mne působí svěže, zdravě, životaschopně, ale zároveň, jak cítím, má i uklidňující účinky.

Ovšem možná jsem si ji vybrala proto, že mne baví moje maličká (ostatně, jako většinu z nás, vždyť je dneska v módě) bylinková zahrádka. Roste v ní máta pro mojito, pěstuju dobromysl (oregano) do pizzy, rozmarýnem kořeníme maso a tymián, no, ten požíváme třeba při přípravě ryb.

Máta

Mátu pěstujeme i na záhoně, potřebuje však ohraničený prostor, protože se ráda rozrůstá. Zrovna dnes jsme lístky máty sklidili a sušíme je na půdě. V zimě nás zahřeje domácí mátový čaj. Od přátel máme slíbenou meduňku, a tak letos poprvé zkusíme připravit čajovou směs z obou bylinek.

Co se týká mojita, mám nejraději ovocné, malinové. Vůbec nevadí, když se nepoužijí čerstvé maliny, postačí zamrazené, které nechám tzv. povolit.

Dobromysl – oregano

Syrové těsto na pizzu pokapeme olejem a kečupem, dochutíme rozdrceným česnekem, oreganem a dál už jen podle chuti a možností naší ledničky vrstvíme – různé druhy sýrů, salám, kolečka cibule, vajíček apod. Tak, to je známá klasika, nic nového pod sluncem. Ale kdopak z vás ví, že dobromysl se používá i při vaření domácího kečupu?

Rozmarýn

Jakmile pohladím keřík rozmarýnu, hned se v mysli přenesu do vzdáleného Středomoří. Tak velkou silou tahle rostlinka disponuje! Rozmarýn používá manžel do grilovací směsi a také při přípravě různých masitých jídel.

Tymián

Rychlé, chutné, lehce stravitelné – takovým jídlům dávám přednost a mezi ně patří jednoznačně špagety. Moc chutnají se směsí – a s přidáním dalších ingrediencí – sušeného tymiánu, rozmarýnu a oregána.

Ještě se vrátím k pěstování bylin. Zjistila jsem, že je to právě tymián, který z uvedených bylinek potřebuje nejvíc světla. Pokud jej nemá, táhne se slabými výhonky tzv. za sluncem. Naopak rozmarýn a a dobromysl snášejí dobře i polostín. Všechny rostlinky jsem zasadila do chudé půdy, kterou jsem ještě promíchala s pískem.

A jak jsem slíbila už v úvodu, pro inspiraci také přidávám fotoochutnávku svých dalších barevných období…

…modrého

…a oranžového

A jak je tomu s letními barvami a bylinkami u vás?

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *