Bylinkový svět I.

Autor

Bylinky zkrátka milujeme. Často jsou pěkné na pohled, krásně voní, ještě lépe chutnají a navíc léčí. Pro všechny milovníky této všestranné květeny načínáme nový seriál. Seznámíme vás v něm nejen s pěstováním, ale i s jejich vlastnostmi a použitím a navíc přihodíme i pár receptů.

Bedrník anýz

Pěstování: Bedrník je jednoletá rostlina. Potřebuje teplo, proto jej nejlépe vypěstujete, pokud bydlíte v teplejších oblastech. Semena vysejte na jaře na slunné místo, které je chráněné před větrem. V létě pak můžete sklízet listy a na podzim semena. Ta sbírejte teprve tehdy, až zelené špičky plodů zešednou. Ovšem pozor! Bedrník je oblíbenou myší pochoutkou, takže si dobře rozmyslete, zda chcete tyto hlodavce na svou zahrádku přilákat. Pokud jej budete sbírat ve volné přírodě, musíte být zase opatrní na to, abyste si ho nespletli s jedovatým bolehlavem.

Použití: Anýz má nasládlou kořeněnou chuť a výrazné aroma. Listy se používají do salátů a semena do kořeněných směsí na masa a ryby. Pokud doma děláte chleba, můžete semena využít i tam. Také se přidává do nakládané červené řepy, je vhodný k žapiónům a vyrábí se z něho likéry. Využívá se i při léčení některých neduhů. Usnadňuje vykašlavání, snižuje zápach z úst a používá se při nadýmání.

Anýzový chléb

Suroviny: 10 dkg hladké mouky, voda, 1 droždí, 1 lžíce soli, 1 lžíce kmínu, 1 lžička anýzu, 4 lžičky octa
Příprava: Do mísy nasypeme 1/3 mouky, uděláme důlek, nalijeme vlažnou vodu, rozdrobíme kostku droždí, přidáme anýz. Prohněteme těsto a necháme 20 minut vykynout. Přidáme další 1/3 mouky a opět necháme kynout. Tento kvásek je lepší v řidší podobě. Nakonec přisypeme zbytek mouky, sůl, kmín, ocet a podle potřeby vlažnou vodu tak, abychom vytvořili vláčné těsto, které drží tvar. Důkladně prohněteme a necháme kynout na teplém místě. Poté znovu propracujeme a těstem několikrát uhodíme o vál. Vytvarujeme bochánky, které necháme kynout 20 minut na pomoučené ošatce. Předehřejeme troubu na 210 °C. Vykynutý bochánek přendáme na plech vysypaný moukou nebo vyložený pečicím papírem, potřeme vodou a pečeme hodinu. Po upečení chléb opět potřeme vodou a necháme vychladnout.

Fenykl sladký

Pěstování: Fenykl je dvouletá rostlina vzhledem podobná kopru. Semena vysejte na záhon nebo do pařeniště v polovině července. Můžete také vysadit předpěstované sazenice, nesmíte však pro výsadbu propásnout dobu, kdy má sazenička
3-4 listy. Fenykl sklízejte od konce srpna do září, nejpozději však před prvním mrazem. Fenykl se pěstuje především kvůli hlízám, které se vytvoří v druhém roce. Rostliny při sklizni seřízněte těsně nad zemí, aby se hlíza nerozpadla.

Použití: Má výraznou vůni a jemnou nasládlou chuť podobnou anýzu. Fenykl sladký má všestrané použití. Listy se přidávají do salátů, stejně jako stonky a nakrájené hlízy. Stonky můžete nakrájet a přidat také do polévek. Hlíza se používá především k dušení mas a masových nádivek. Fenykl má blahodárný účinek při potížích trávicího traktu, zejména při nadýmání, plynatosti a kolice u dětí. Podporuje chuť k jídlu a také vznik mateřského mléka. Snižuje riziko vzniku rakoviny. Také má významný vliv v boji proti řadě bakterií (např. stafylokok), hub a kvasinek. Navíc semena z fenyklu obecného se přidávají do pečiva, zejména chleba, do jablečných koláčů a do omáček, jejichž základ tvoří rajčata.

Salát s fenyklem a gorgonzolou

Suroviny: 2 – 3 hlízy fenyklu, 1 jablko, 300g ananasu nebo pomeranče, 200g ementálu, 200g bílého jogurtu, 1 lžíce slunečnicového oleje, pepř, trocha pálivé papriky, příp. jiné koření dle chuti.
Příprava: Sýr a Fenykl nakrájíme na nudličky. Ananas (nebo pomeranč) a jablko na kostičky a dáme do mísy. Z jogurtu, slunečnicového oleje a koření uděláme marinádu, kterou salát přelijeme.

Bazalka pravá

Pěstování: Bazalka pravá je jednoletá rostlina. Snadno ji vypěstujete ze semen, která nasijte v březnu nebo dubnu, až se teplota vyšplhá k 18 °C. Můžete ji vysít buď do pařeniště nebo přímo na záhon a přikrýt sklenicí, aby měla dostatečnou vlhkost a teplo. Také ji můžete vysadit z již předpěstovaných sazeniček. Bazalka dobře prospívá i v květináčích na okně nebo zahradních nádobách.

Použití: Listy bazalky se dají využít jak čerstvé tak sušené. Samozřejmě čerstvá má výraznější chuť i vůni. Hodí se téměř do všech jídel. Ať už jde o saláty, masa v různých úpravách nebo omáček. Přidává se též do bylinkových olejů, marinád, dresinků a samozřejmě se bez ní neobejdete při přípravě pesta. Z bazalky se také vyrábí ocet.

Špagety s rajčaty a bazalkou

Suroviny: 8 rajčat, 1 cibule, 2-4 stroužky česneku, svazeček čerstvé bazalky, sůl, pepř, olivový olej, špagety
Příprava: Rajčata spaříme, ochladíme, oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Oloupanou cibuli s česnekem najemno nasekáme a lehce osmahneme na olivovém oleji. Přidáme rajčata a zcela je rozdusíme. Do vzniklé omáčky přimícháme nasekanou bazalku a omáčku dochutíme solí a pepřem. Špagety uvaříme v osolené vodě a podáváme s omáčkou. Můžeme ozdobit lístky bazalky.

Aloisie citrónová

Pěstování: Aloisie je malý až středně velký vyrvalý keř, který pochází z Jižní Ameriky. Je choulostivá na chlad a proto není příliš vhodná pro pěstování venku. Nejlépe se jí daří v nádobě na slunném teplém místě. V teplém létě ji můžete umístit i ven, nejlépe k jižní zdi.

Použití: Má citrónovou vůni i chuť a hodí se k ochucení nápojů a salátů. Také se dá využít při přípravě octa. Velmi oblíbený je čaj, který se používá při zažívacích potížích, zejména při nadýmání a žaludečních křečích. Také proti astmatu, migréně, závrati, pálení žáhy a bušení srdce. Není však vhodná v těhotenství, protože způsobuje stahy dělohy.

Citrónový ledový čaj

Suroviny: 2l vody, 2 lžíce černého nebo zeleného sypaného čaje, šťávu z 1 citrónu, 8 – 10 lístků aloisie, med nebo cukr dle chuti
Příprava: Připravte si do hrnce sypaný čaj a přidejte lístky aloisie, vše zalejte vroucí vodou a nechte několik minut (cca 5) vylouhovat. Pak sceďte, oslaďte cukrem nebo medem a přidejte vymačkanou šťávu z citrónu. Nechte zchládnout, potom nalijte do PETek a dejte vychladit do lednice. Podávat můžete s plátkem citrónu.

Vavřín vznešený

Pěstování: Stromky vavřínu je možné pěstovat i u nás, musíte jej však mít v přenosné nádobě, protože celoročně by venku nevydržel. Ven ho dávejte od poloviny května do konce září a to nejlépe k jižní zdi. Během chladných měsíců ho umístěte do skleníku nebo zimní zahrady. Až vyroste rostlina do výšky cca 75 cm, začněte jej tvarovat odstřižením spodních větví. Stromky vypadají velmi dobře, pokud jim vytvarujete kulovitou korunu. Listy nestříhejte, ale ohněte směrem dolů a odtrhněte. Sklízejte je brzy ráno. To mají nejlepší chuť a vůni.

Použití: Bobkový list se používá především do omáček a polévek, zvlášť vhodné je použití při přípravě hovězích mas a zvěřiny. Také se hodí do marinád na nakládání masa a přidává se do sterilovaných okurek a čalamád. Má uklidňující,  protizánětlivé účinky a podporuje trávení. Odvar z bobkového listu je vhodný pro diabetiky, protože snižuje hladinu cukru v krvi.

Hodolanka

Suroviny: 10 středních brambor, 4 vejce, 2 klobásy, 1l mléka, nové koření, bobkový list, majoránka, sůl, pepř, ocet, máslo a hladkou mouku na jíšku
Příprava: Oloupané brambory nakrájíme na kostky, klobásu na kolečka a společně s novým kořením, bobkovým listem, majoránkou, solí a peřem uvaříme než brambory změknou. Vyjmeme bobkový list a nové koření. Potom mírně zahustíme jíškou a při plném varu zalijeme odstátým litrem mléka. Přidáme nakrájená vejce, která jsme si uvařili natvrdo a dochutíme octem. Podáváme s pečivem.

A další zase v příštím dílu…

Máte také nějaký recept s některou z těchto bylinek?

Foto: pixabay.com

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na