Zítra nás čeká filipojakubská, nebo chcete-li Valpružina, noc. Je to velmi oblíbený svátek, při kterém se po celé republice rozsvítí ohně, na kterých skončí nejedna zlá čarodějnice, ale samozřejmě také tuny opečených buřtů. Buřty jsou sice skvělá věc, ale neuškodí si nachystat i něco sladkého. Roto pro všechny hodné čarodějnice přináším tip na čarodějné cupcakes, které obměkčí nejednoho inkvizitora.
Množství surovin vystačí na cca 36 cupcakes.
Těsto
Suroviny:
- 220 g másla
- 260 g třtinového cukru
- 6 ks vajec
- 2 vrchovaté lžíce kakaa
- 180 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 120 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- Špetka soli
- Kůra z ½ citronu
Postup:
Máslo vyšleháme s třtinovým cukrem. Přidáme špetku soli, vejce, mléko a opět šleháme do husté pěny. Postupně zašleháváme polohrubou mouku, hladkou mouku, kakao a prášek do pečiva. Formu vyložíme papírovými košíčky a naplníme přibližně do poloviny těstem. Troubu si předehřejeme na 180 °C a pečeme cca 15 minut.
Borůvkový krém
Suroviny:
- 250 g másla
- 500ml mléka
- 5 – 7 lžic třtinového cukru
- 2 pudinkové prášky
- Cca 200 g borůvkové marmelády (v létě misku čerstvých borůvek)
Postup:
Pudinkové prášky uvaříme v mléce s 5ti lžícemi cukru a necháme za občasného míchání vychladnout na pokojovou teplotu. Změklé máslo vyšleháme do pěny. Přidáme marmeládu (v létě dávám rozmixované borůvky), podle chuti a sladkosti džemu přidáme cukr a vychladlý puding a vyšleháme do hladkého krému. Dáme krém na chvíli do lednice a, až cupcakes vychladnou, naneseme ho pomocí zdobícího sáčku.
Klobouky
Jedlé kloboučky vymodelujeme z fondánu. Protože mě modelování moc nejde a nejmladšímu synovi naopak velmi dobře, nechala jsem tuto činnost jemu.
Košťata
Vezmeme proužek krepového papíru a nastříháme mu třepení. Obmotáme ho kolem párátka a pevně utáhneme pomocí bavlnky.
Teď už stačí jen naaranžovat.
Přeji vám příjemnou zábavu při zítřejších čarodkách a všem kouzelným dámám příjemný let.
Komentujte jako host