Neumím si představit lepší osvěžení v letních horkých dnech než je dobře namíchaný koktejl. Siesta na lehátku, jasná obloha nad hlavou a v ruce orosená sklenka s božským drinkem je snad nejkrásnější letní představa. Připravila jsem pro vás proto procházku po několika nejznámějších a nejoblíbenějších míchaných nápojích. Dozvíte se nejen jejich přípravu, ale i něco málo z jejich vzniku a historie.
Mojito
Historie: Historek o vzniku mojita je tolik jako jeho variací a všechny míří na Kubu. Já vybírám jednu, která se mi obzvlášť líbí, neb zavání lidovou tvořivostí. Říká se, že dělníkům pracujícím na třtinových plantážích dávali jejich zaměstnavatelé sudy se šťávou ze třtinového cukru, aby v horkých dnech uhasili žízeň. Jenže koho by bavilo pít stále jen tuhle šťávu? A tak do ní začali dělníci přilévat předchůdce rumu – aguardientu. Potom oživili chuť i lístky máty. Limetku už pak zřejmě přidal nějaký barman a mojito mohlo putovat k žíznivým zákazníkům. Osvěžoval se jím třeba Ernest Hemingway a neodolal mu dokonce ani James Bond, který si ho objednal ve filmu Dnes neumírej. Opět předkládám jeden recept z mnoha.
Ingredience: 4 cl světlého rumu, 2 cl čerstvě vymačkané šťávy z limety, 1 lžička (nejlépe třtinového) cukru, 10 lístků máty, soda
Příprava: Ve sklenici rozmačkáme lístky máty s cukrem, přidáme rum a limetkovou šťávu, přidáme led a dolijeme sodou. Ozdobíme lístky máty a limetkou.
Vesper
Historie: Tak u tohoto nápoje je vznik více než jasný. Nápoj vymyslel sám Ian Fleming pro svou knihu Casino Royale a pojmenoval ho po bondgirl vystupující v tomto dílu. James Bond sice potom přesedlal na své oblíbené Martini s vodkou, které si objednával s dnes už známou větou „Protřepat! Nemíchat!“, ale Vesper je klasika. A proč si ho oblíbil sám velký agent 007? Jeho odpověď je jasná: „…protože jakmile jednou ochutnáte, už nechcete pít nic jiného.“
Ingredience: 3 díly ginu, 1 díl vodky, 1/2 dílu vermutu
Příprava: Všechny ingredience společně s ledem dáme do šejkru a protřepeme. Nalijeme do sklenky a ozdobíme slabým plátkem citrónové kůry.
Sex on the Beach
Historie: Vznik tohoto koktejlu není moc známý, ale jak už samotný název napovídá, viděla bych prapůvod tohoto drinku někde na karibských plážích. Zřejmě po něm padají zábrany a tak se lehce může stát, že po pár těchto koktejlech, budete mít písek všude. Ať už vznikl, jak chtěl, jedno je jisté – je moooc dobrý.
Ingredience: 4 cl vodky, 3 cl broskvového likéru, 6 cl brusinkového džusu, 6 cl ananasového džusu
Příprava: Do šejkru dáme do tří čtvrtin led a přilijeme všechny přísady. Protřepeme a nalijeme do sklenice. Zdobíme plátky ananasu a koktejlovou třešní.
Historie: Historek o vzniku mojita je tolik jako jeho variací a všechny míří na Kubu. Já vybírám jednu, která se mi obzvlášť líbí, neb zavání lidovou tvořivostí. Říká se, že dělníkům pracujícím na třtinových plantážích dávali jejich zaměstnavatelé sudy se šťávou ze třtinového cukru, aby v horkých dnech uhasili žízeň. Jenže koho by bavilo pít stále jen tuhle šťávu? A tak do ní začali dělníci přilévat předchůdce rumu – aguardientu. Potom oživili chuť i lístky máty. Limetku už pak zřejmě přidal nějaký barman a mojito mohlo putovat k žíznivým zákazníkům. Osvěžoval se jím třeba Ernest Hemingway a neodolal mu dokonce ani James Bond, který si ho objednal ve filmu Dnes neumírej. Opět předkládám jeden recept z mnoha.
Ingredience: 4 cl světlého rumu, 2 cl čerstvě vymačkané šťávy z limety, 1 lžička (nejlépe třtinového) cukru, 10 lístků máty, soda
Příprava: Ve sklenici rozmačkáme lístky máty s cukrem, přidáme rum a limetkovou šťávu, přidáme led a dolijeme sodou. Ozdobíme lístky máty a limetkou.
Vesper
Historie: Tak u tohoto nápoje je vznik více než jasný. Nápoj vymyslel sám Ian Fleming pro svou knihu Casino Royale a pojmenoval ho po bondgirl vystupující v tomto dílu. James Bond sice potom přesedlal na své oblíbené Martini s vodkou, které si objednával s dnes už známou větou „Protřepat! Nemíchat!“, ale Vesper je klasika. A proč si ho oblíbil sám velký agent 007? Jeho odpověď je jasná: „…protože jakmile jednou ochutnáte, už nechcete pít nic jiného.“
Ingredience: 3 díly ginu, 1 díl vodky, 1/2 dílu vermutu
Příprava: Všechny ingredience společně s ledem dáme do šejkru a protřepeme. Nalijeme do sklenky a ozdobíme slabým plátkem citrónové kůry.
Sex on the Beach
Historie: Vznik tohoto koktejlu není moc známý, ale jak už samotný název napovídá, viděla bych prapůvod tohoto drinku někde na karibských plážích. Zřejmě po něm padají zábrany a tak se lehce může stát, že po pár těchto koktejlech, budete mít písek všude. Ať už vznikl, jak chtěl, jedno je jisté – je moooc dobrý.
Ingredience: 4 cl vodky, 3 cl broskvového likéru, 6 cl brusinkového džusu, 6 cl ananasového džusu
Příprava: Do šejkru dáme do tří čtvrtin led a přilijeme všechny přísady. Protřepeme a nalijeme do sklenice. Zdobíme plátky ananasu a koktejlovou třešní.
Manhattan
Historie: Receptura tohoto drinku prý vznikla na popud matky Winstona Churchila, Randolph Churchilové. Jeho jméno mu dal známý podnik New Yorks Manhattan Club, kde ho začali míchat jako první. Patří mezi nejoblíbenější koktejly vůbec. Jeho vynikající chuť si užívají v hojné míře i hrdinky Sexu ve městě. Nejdražší Manhattan s přídomkem Exclusive vám namíchají v jistém pražském baru. Jedna sklenka vás vyjde na cca 20.000,- Kč a dává se do něj například hluboko zmražený led z ledovcové vody nebo whisky z roku 1899.
Ingredience: 5 cl žitné whisky, 2 cl červeného vermutu, 1 střik angostury
Příprava: Do míchací sklenice dáme drcený led, přidáme suroviny a dobře promícháme. Pak nelijeme přes sítko do sklenky a ozdobíme koktejlovou třešní.
Margarita
Historie: I na vznik tohoto nápoje existuje několik verzí. Vybrala jsem tu nejpravděpodobnější. Jistá barmanka Margaret Samesová pracující v jednom VIP hotelu si moc ráda hrála s drinky a různě experimentovala. Z těchto jejích pokusů vzešla již v roce 1948 Margarita. A protože obsahuje tequilu, vymyslela i tu zvláštní slanou krustu jako ozdobu sklenky.
Margarit existuje nespočet verzí a různých obměn. Také se míchá v různých poměrech, my si ale představíme klasiku a sice v poměru 2:1:1.
Ingredience: 4 cl tequily, 2 cl Triple Sec, 2 cl limetkové šťávy
Příprava: Na okraj koktejlové sklenice se nejprve vytvoříme slanou krustu. Všechny suroviny dám spolu s drceným ledem do šejkru a dobře protřepeme. Opatrně lijeme do sklenky, abychom neporušili krustu. Ozdobíme kouskem limetky.
Historie: Receptura tohoto drinku prý vznikla na popud matky Winstona Churchila, Randolph Churchilové. Jeho jméno mu dal známý podnik New Yorks Manhattan Club, kde ho začali míchat jako první. Patří mezi nejoblíbenější koktejly vůbec. Jeho vynikající chuť si užívají v hojné míře i hrdinky Sexu ve městě. Nejdražší Manhattan s přídomkem Exclusive vám namíchají v jistém pražském baru. Jedna sklenka vás vyjde na cca 20.000,- Kč a dává se do něj například hluboko zmražený led z ledovcové vody nebo whisky z roku 1899.
Ingredience: 5 cl žitné whisky, 2 cl červeného vermutu, 1 střik angostury
Příprava: Do míchací sklenice dáme drcený led, přidáme suroviny a dobře promícháme. Pak nelijeme přes sítko do sklenky a ozdobíme koktejlovou třešní.
Margarita
Historie: I na vznik tohoto nápoje existuje několik verzí. Vybrala jsem tu nejpravděpodobnější. Jistá barmanka Margaret Samesová pracující v jednom VIP hotelu si moc ráda hrála s drinky a různě experimentovala. Z těchto jejích pokusů vzešla již v roce 1948 Margarita. A protože obsahuje tequilu, vymyslela i tu zvláštní slanou krustu jako ozdobu sklenky.
Margarit existuje nespočet verzí a různých obměn. Také se míchá v různých poměrech, my si ale představíme klasiku a sice v poměru 2:1:1.
Ingredience: 4 cl tequily, 2 cl Triple Sec, 2 cl limetkové šťávy
Příprava: Na okraj koktejlové sklenice se nejprve vytvoříme slanou krustu. Všechny suroviny dám spolu s drceným ledem do šejkru a dobře protřepeme. Opatrně lijeme do sklenky, abychom neporušili krustu. Ozdobíme kouskem limetky.
Cosmopolitan
Historie: Tenhle nápad vznikl vlastně tak trochu z rozmaru, kvůli vzhledu a stylovému looku. Asi proto je i oblíbeným doplňkem dam ze Sexu ve městě. Někdy v letech 1985 až 1986 ho na Floridě namíchala barmanka Cheryl Cook, která pak v jednom rozhovoru řekla: „Hrozně mě překvapoval počet lidí, kteří si objednávali martini jen aby byli viděni s „martini skleničkou“ v ruce. To mi vnuklo nápad vytvořit drink, který by mohl pít každý a byl by vizuálně krásný ve skleničce na martini. Tímto prakticky vznikl Cosmopolitan“
Ingredience: 4 cl vodky, 2 cl Triple Sec, 2 cl brusinkový džus, 1 cl limetková šťáva
Příprava: Všechny suroviny dáme i s ledem do šejkru a protřepeme, potom nalijeme do předem vychlazené sklenky. Zdobíme tenkým proužkem pomerančové kůry.
Bloody Mary
Historie: Tento drink namíchal již ve 20. letech minulého století jistý barman Fernand Periot v New York Baru v Paříži, což byl oblíbený lokál Ernesta Hemingwaye a dalších slavných Američanů. Jméno si prý vypůjčil od tudorovské královny, která nechávala vraždit protestanty.
Ingredience: 4 cl vodky, 6 cl rajčatové šťávy, 1 lžička citrónové šťávy, worcestr, tabasco, sůl, čerstvě mletý pepř.
Příprava: Všechny suroviny dáme spolu s ledem do šejkru a řádně protřepeme. Poté nalijeme do vysoké sklenice a ozdobíme řapíkatým celerem, který vložíme do nápoje.
Piňa Colada
Historie: V jednom španělském hotelu se podával nápoj Coco – Loco. Připravoval se z kokosového džusu, rumu a kokosového krému. Podávali ho v kokosových ořechách, které trhali přímo ze stromů před hotelem. Jednoho dne ale kokosy došly. Barman Ricardo Gracia ale nechtěl tohle pití servírovat v běžných sklenkách a proto jej začal lít do ananasů. Ananasová chuť v kombinaci s kokosem dala vzniknout jednomu z nejoblíbenějších drinků. Má spoustu variací, nabízím vám jednu z nich.
Ingredience: 4cl světlého rumu, 8 cl ananasového džusu, 2 cl smetany, 2 cl kokosového mléka
Příprava: Do vychlazeného šejkru dáme všechny suroviny, dobře protřepeme a nalijeme do sklenice, kterou ozdobíme plátkem ananasu
Historie: Tenhle nápad vznikl vlastně tak trochu z rozmaru, kvůli vzhledu a stylovému looku. Asi proto je i oblíbeným doplňkem dam ze Sexu ve městě. Někdy v letech 1985 až 1986 ho na Floridě namíchala barmanka Cheryl Cook, která pak v jednom rozhovoru řekla: „Hrozně mě překvapoval počet lidí, kteří si objednávali martini jen aby byli viděni s „martini skleničkou“ v ruce. To mi vnuklo nápad vytvořit drink, který by mohl pít každý a byl by vizuálně krásný ve skleničce na martini. Tímto prakticky vznikl Cosmopolitan“
Ingredience: 4 cl vodky, 2 cl Triple Sec, 2 cl brusinkový džus, 1 cl limetková šťáva
Příprava: Všechny suroviny dáme i s ledem do šejkru a protřepeme, potom nalijeme do předem vychlazené sklenky. Zdobíme tenkým proužkem pomerančové kůry.
Bloody Mary
Historie: Tento drink namíchal již ve 20. letech minulého století jistý barman Fernand Periot v New York Baru v Paříži, což byl oblíbený lokál Ernesta Hemingwaye a dalších slavných Američanů. Jméno si prý vypůjčil od tudorovské královny, která nechávala vraždit protestanty.
Ingredience: 4 cl vodky, 6 cl rajčatové šťávy, 1 lžička citrónové šťávy, worcestr, tabasco, sůl, čerstvě mletý pepř.
Příprava: Všechny suroviny dáme spolu s ledem do šejkru a řádně protřepeme. Poté nalijeme do vysoké sklenice a ozdobíme řapíkatým celerem, který vložíme do nápoje.
Piňa Colada
Historie: V jednom španělském hotelu se podával nápoj Coco – Loco. Připravoval se z kokosového džusu, rumu a kokosového krému. Podávali ho v kokosových ořechách, které trhali přímo ze stromů před hotelem. Jednoho dne ale kokosy došly. Barman Ricardo Gracia ale nechtěl tohle pití servírovat v běžných sklenkách a proto jej začal lít do ananasů. Ananasová chuť v kombinaci s kokosem dala vzniknout jednomu z nejoblíbenějších drinků. Má spoustu variací, nabízím vám jednu z nich.
Ingredience: 4cl světlého rumu, 8 cl ananasového džusu, 2 cl smetany, 2 cl kokosového mléka
Příprava: Do vychlazeného šejkru dáme všechny suroviny, dobře protřepeme a nalijeme do sklenice, kterou ozdobíme plátkem ananasu
French 75
Historie: Drink vymyslel v první světové válce pilot Raoul Lufbery, který měl rád šampaňské, ale chtěl jej nějak ozvláštnit, tak ho smíchal s koňakem. Nazval ho French 75, protože je to prý taková rána jako z francouzského 75mm děla. Tento koktejl našel své čestné místo i v jednom z nejslavnějších filmů všech dob – Casablance.
Ingredience: 6 cl koňaku, 2 cl cukrového sirupu, šťáva z jednoho citrónu, šampaňské
Příprava: V šejkru protřebeme gin, cukrový sirup, šťávu z citrónu a led. Přes sítko nalijeme do sklenky a dolijeme šampaňským.
White Russian
Historie: Ač by se mohlo podle jména zdát, že koktejl pochází z Ruska, není tomu tak. Jméno mu dala vodka, která je jeho součástí. První zmínka o tomto drinku pochází z roku 1965, kdy o něm byla zmínka v kalifornském Oakland Tribune. Jeho chuť si zamiloval hlavní hrdina filmu Big Lebowski a po uvedení tohoto snímku do kin, vzrostla obliba koktejlu i mezi návštěvníky barů.
Ingredience: 6 cl vodky, 3 cl kávového likéru, 3 cl smetany
Příprava: Do sklenky dáme pár kostek ledu, pomalu přilijeme vodku, likér a smetanu a sklenkou lehce zakroužíme, aby se suroviny jen mírně smíchaly a vytvořily mramorový efekt.
B-52
Historie: Tento koktejl prý vymysleli v jednom steakhousu v Calgary v roce 1977. Jméno dostal po slavném americkém bombardéru, který byl nasazený ve vietnamské válce. Velkou oblibu má tohle pití v Anglii. Dokonce útočník Arsenalu Nicklas Bendtner změnil číslo svého dresu z 26 na 52 poté, co mu po jistém zápase začali všichni říkat B-52. Barmanka z jednoho baru vzpomíná, že pokaždé, když vstřelil gól, objednával jeden chlapík rundu B-52 pro celý bar a ona ani nevěděla, jak se tento koktejl míchá.
Ingredience: 3 cl Kahlúy (kávového likéru), 2 cl Baileys, 3 cl Grand Marnier
Příprava: Všechny přísady nalijeme opatrně do sklenky tak, aby se nesmíchaly. Postupujeme od nejtěžšího k nejlehčímu, kávový likér, Baileys, Grand Marnier.
Tequila Sunrise
Historie: Nikdo přesně neví, jak tento koktejl vznikl, jisté však je, jak dostal své jméno. Pokud ho totiž správně namícháte, ve sklence se barvy usadí tak, že to vyvolává pocit, jako by jste pozorovali východ slunce. Jméno tohoto koktejlu si vypůjčili i filmaři pro stejnojmený film z roku 1988 a také skupina Eagles pro svou píseň.
Ingredience: 9 cl tequily, 18 cl pomerančového džusu, 3 cl grenadiny
Příprava: Sklenku naplníme ledem, přilijeme tequilu a pomerančový džus a promícháme. Nakonec přilijeme grenadinu a už nemícháme. Sklenku zdobíme plátkem pomeranče.
Historie: Drink vymyslel v první světové válce pilot Raoul Lufbery, který měl rád šampaňské, ale chtěl jej nějak ozvláštnit, tak ho smíchal s koňakem. Nazval ho French 75, protože je to prý taková rána jako z francouzského 75mm děla. Tento koktejl našel své čestné místo i v jednom z nejslavnějších filmů všech dob – Casablance.
Ingredience: 6 cl koňaku, 2 cl cukrového sirupu, šťáva z jednoho citrónu, šampaňské
Příprava: V šejkru protřebeme gin, cukrový sirup, šťávu z citrónu a led. Přes sítko nalijeme do sklenky a dolijeme šampaňským.
White Russian
Historie: Ač by se mohlo podle jména zdát, že koktejl pochází z Ruska, není tomu tak. Jméno mu dala vodka, která je jeho součástí. První zmínka o tomto drinku pochází z roku 1965, kdy o něm byla zmínka v kalifornském Oakland Tribune. Jeho chuť si zamiloval hlavní hrdina filmu Big Lebowski a po uvedení tohoto snímku do kin, vzrostla obliba koktejlu i mezi návštěvníky barů.
Ingredience: 6 cl vodky, 3 cl kávového likéru, 3 cl smetany
Příprava: Do sklenky dáme pár kostek ledu, pomalu přilijeme vodku, likér a smetanu a sklenkou lehce zakroužíme, aby se suroviny jen mírně smíchaly a vytvořily mramorový efekt.
B-52
Historie: Tento koktejl prý vymysleli v jednom steakhousu v Calgary v roce 1977. Jméno dostal po slavném americkém bombardéru, který byl nasazený ve vietnamské válce. Velkou oblibu má tohle pití v Anglii. Dokonce útočník Arsenalu Nicklas Bendtner změnil číslo svého dresu z 26 na 52 poté, co mu po jistém zápase začali všichni říkat B-52. Barmanka z jednoho baru vzpomíná, že pokaždé, když vstřelil gól, objednával jeden chlapík rundu B-52 pro celý bar a ona ani nevěděla, jak se tento koktejl míchá.
Ingredience: 3 cl Kahlúy (kávového likéru), 2 cl Baileys, 3 cl Grand Marnier
Příprava: Všechny přísady nalijeme opatrně do sklenky tak, aby se nesmíchaly. Postupujeme od nejtěžšího k nejlehčímu, kávový likér, Baileys, Grand Marnier.
Tequila Sunrise
Historie: Nikdo přesně neví, jak tento koktejl vznikl, jisté však je, jak dostal své jméno. Pokud ho totiž správně namícháte, ve sklence se barvy usadí tak, že to vyvolává pocit, jako by jste pozorovali východ slunce. Jméno tohoto koktejlu si vypůjčili i filmaři pro stejnojmený film z roku 1988 a také skupina Eagles pro svou píseň.
Ingredience: 9 cl tequily, 18 cl pomerančového džusu, 3 cl grenadiny
Příprava: Sklenku naplníme ledem, přilijeme tequilu a pomerančový džus a promícháme. Nakonec přilijeme grenadinu a už nemícháme. Sklenku zdobíme plátkem pomeranče.
Daiquiri
Historie: Koktejl prý vymysleli američtí důlní inženýři v baru Venuše v Santiagu. Jméno dostal podle pláže nedaleko Santiaga. Obliba tohoto nápoje v Americe byla především ve 40. letech. Složení koktejlu přitom velmi úzce připomíná nápoj, který pili britští námořníci již v 18. století. Daiquiri patřilo mezi nejoblíbenější drinky Ernesta Hemingwaye nebo prezidenta J.F.Keneddyho.
Ingredience: 6 cl světlého rumu, 2 cl limetové šťávy, 1 cl cukrového sirupu
Příprava: Do šejkru vložíme led a všechny suroviny, důkladně protřepeme a přes sítko lijeme do koktejlové sklenky.
Historie: Koktejl prý vymysleli američtí důlní inženýři v baru Venuše v Santiagu. Jméno dostal podle pláže nedaleko Santiaga. Obliba tohoto nápoje v Americe byla především ve 40. letech. Složení koktejlu přitom velmi úzce připomíná nápoj, který pili britští námořníci již v 18. století. Daiquiri patřilo mezi nejoblíbenější drinky Ernesta Hemingwaye nebo prezidenta J.F.Keneddyho.
Ingredience: 6 cl světlého rumu, 2 cl limetové šťávy, 1 cl cukrového sirupu
Příprava: Do šejkru vložíme led a všechny suroviny, důkladně protřepeme a přes sítko lijeme do koktejlové sklenky.
NĚCO NAVÍC
Červená karkulka
Historie: Hledala jsem velmi dlouho, ale nikde jsem tohle pití nenašla, takže jsem ho asi vážně vymyslela já. Vznikl tak, že jsme s kamarádkou měly chuť na něco dobrého a doma byly jen uvedené ingredience. Je to vážně moc dobrý koktejl.
Ingredience: 4 cl vodky, 1 silnější plátek melounu, kopeček vanilkové zmrzliny
Příprava: Do mixéru dejte ledovou tříšť, na kostky nakrájený meloun a vodku a vše pořádně rozmixujte. Do vysoké sklenice dejte kopeček vanilkové zmrzliny a zalijte melounem s vodkou. Sklenici můžete ozdobit kouskem melounu a vanilky.
Červená karkulka
Historie: Hledala jsem velmi dlouho, ale nikde jsem tohle pití nenašla, takže jsem ho asi vážně vymyslela já. Vznikl tak, že jsme s kamarádkou měly chuť na něco dobrého a doma byly jen uvedené ingredience. Je to vážně moc dobrý koktejl.
Ingredience: 4 cl vodky, 1 silnější plátek melounu, kopeček vanilkové zmrzliny
Příprava: Do mixéru dejte ledovou tříšť, na kostky nakrájený meloun a vodku a vše pořádně rozmixujte. Do vysoké sklenice dejte kopeček vanilkové zmrzliny a zalijte melounem s vodkou. Sklenici můžete ozdobit kouskem melounu a vanilky.
A jaký je váš oblíbený míchaný nápoj?
Foto: pixabay.com