Dort s čokoládovým krémem a pomeranči

Autor

Počasí se venku střídá jak apoštolové na orloji, takže potřebujeme do těla dostat trochu těch citrusových plodů kvůli céčku. Proto jsem pro vás vybrala jedny z nich. Když navíc spojíme pomeranče, čokoládu a smetanu, vznikne nám přímo božská souhra chutí.

Na korpus:

  • 200 g másla
  • 170 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g polohrubé mouky
  • 4 vejce

Z bílků si ušleháme sníh. Změklé máslo utřeme s cukry do pěny, přidáme žloutky a opět šleháme. Postupně přidáváme mouku a nakonec vmícháme bílkový sníh. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 15 – 20 minut.

Na krém:

  • 300 ml mléka
  • 1 čokoládový pudinkový prášek
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 100 g čokolády na vaření
  • 250 g másla
  • + 3 – 4 pomeranče

Odměříme si 300 ml mléka. Část si odlijeme do hrnku, ve kterém rozkvedláme pudinkový prášek, zbytek dáme vařit s 5 lžícemi cukru. Jakmile se mléko ohřeje, vlijeme rozkvedlaný pudinkový prášek a uvaříme pudink. Do ještě horkého vmícháme čokoládu, až se úplně rozpustíme. Pudink necháme za občasného promíchání vychladnout. Změklé máslo vyšleháme a postupně do něho vmícháváme pudink, jakmile má stejnou teplotu jako máslo.

Pomeranče oloupeme, rozdělíme na měsíčky a z každého měsíčku odstraníme i tu průhlednou slupku. Po vychladnutí korpusu sundáme okraj dortové formy, umyjeme ji a utřeme. Piškot potřeme tenkou vrstvou krému, poklademe dílky pomeranče, znovu nasadíme dortový okraj a navrstvíme zbylý čokoládový krém. Necháme v lednici cca 2 hodiny ztuhnout.

Nakonec:

  • 250 ml smetany (min.33%)
  • Čokoláda

Na ztuhlý krém ještě navrstvíme vyšlehanou smetanu a ozdobíme nastrouhanou čokoládou.

One comment

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

https://amtskincare.com/judi-bola/