Nemám ráda kynutá těsta, protože mi vadí, jak se všude lepí. Nedávno jsem ale objevila tohle super těsto, se kterým se moc dobře pracuje. Nebojte, že je trochu mastnější, na chuti mu to jen přidá.
Potřebujeme:
- 350 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 250 ml mléka
- 75 ml oleje
- 70 g másla
- 1 kostka droždí (33 g)
- 1 lžička cukru (do kvásku)
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- 3 lžíce cukru krupice nebo třtinového
- Na naplnění: marmeláda nebo povidla
- Na povrch: trocha rozpuštěného másla na potření, cukr krupice nebo třtinový na posypání, cukr moučka po upečení
Rozpustíme si máslo, a zatímco nám chládne, tak si z vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek a necháme vzejít. Mezitím si do mísy prosejeme mouky, přidáme cukr a sůl. Uděláme si důlek, do kterého dáme vejce a žloutek. Přilijeme olej, máslo a kvásek a vypracujeme těsto, které pak necháme na teplém místě pod utěrkou kynout.
Z vykynutého těsta si nachystáme čtverce. Z uvedeného množství jich budeme mít cca 20. Buď můžete těsto vyválet a rozdělit nožem na čtverce, já jsem je ale dělala jen rukou. Těsto jsem si rozdělila na kousky a každý vytvarovala do požadovaného tvaru. Čtverce potřeme marmeládou nebo povidly.
Vždy protilehlé rohy přehneme k sobě, potřeme máslem a posypeme krupicovým nebo třtinovým cukrem.
Pečeme při teplotě 180 °C do zlatova. Po upečení ještě posypeme moučkovým cukrem.
Dobrou chuť 😉