Malá šéfkuchařka: Bazalka v hlavní i vedlejší roli

Autor

Bazalka tak nádherně a specificky voní! A ještě ta radost, když si pěstujete vlastní. Netřeba čekat na teplo a netřeba mít zahrádku ani balkón. Bazalka je úplně spokojená jen tak doma za oknem, a to celoročně. Děti mohou „ukusovat“ dle chuti.

Pozor na slimejše
Tahle bylinka patří k nejoblíbenějším v české kuchyni. Možná i proto, že nemáme moře a bazalka nám přináší nádech středozemní kuchyně. Právě teď, tedy po zmrzlých mužích, kdo má možnost, může bazalku přesadit na záhon. Tam je potřeba ji ochránit proti slimákům, i těm totiž dost chutná.

Znamení oddanosti a lásky z Indie
Bazalka je původem z Indie a dalších tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Do Evropy se dostala v 16. století. Hindské kultury považují bazalku za posvátnou bylinku. V některých kulturách je tato rostlina zase znamením lásky a oddanosti mezi mladými páry.

Kam s ní a co z ní? 
Bazalka se nevaří. Přidáváme ji do hotových pokrmů. Například do polévek, salátů nebo marinád. Výborná je v kombinaci s rajčaty a mozzarellou. Přidává se na pizzu, do těstovin, k mletému masu či do zeleninových jídel. Bazalka obsahuje vitamin C a spoustu minerálních látek. Zklidňuje nervovou soustavu, zlepšuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu.

U nás doma
Jak vidíte na fotkách, malá šéfkuchařka s ní nakládá různě: jen tak v klasické kombinaci na chleba s máslem a mozzarellou, rajčátkem. Nebo do oblíbené rajské polévky, které se u nás doma na věčné prosby připravuje obří hrnec a také se doplňuje mozzarellou. Nebo ještě jako zelené doladění a dochucení ke slaně štrůdlové svačince, s pařeným sýrem, který v sobě má také bazalku.

CO VY A BAZALKA? MÁTE JI RÁDI – JAK, S ČÍM? PĚSTUJETE – KDE?

2
Komentujte jako host

1 Počet komentářů
1 Odpovědi na vlákno
0 Sledující
 
Komentář s nejvíce reakcemi
Nejžhavější komentáře
2 Autoři komentářů
  Odebírat  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Peprmintka

Bazalkou se u nás taky nešetří. Pozdravujeme malou šéfkuchařku a zelené zdar 🙂