Marmeláda i štrůdl s vůní hrušek

Autor

K jedné z mnoha výhod podzimu patří množství ovoce, které v této době dozrává. Paleta je opravdu pestrá a každý si najde to své oblíbené. Pokud patříte k milovníkům hrušek, mám pro vás dva chutné tipy. V jednom si jejich chuť užijete hned a druhý vám je pomůže uchovat do zimních dní.

Hrušková marmeláda

Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme nahrubo. Dáme do hrnce, přidáme podle chuti cukr, nameleme hřebíček, badyán a skořici a přisypeme do hrnce. Přidáme pár plátků citronu a na mírném ohni vaříme, dokud hrušky nezměknou.

Mezitím si vysterilizujeme sklenice, abyste se zbavili všech nečistot a bakterií třeba v závitech u víček. Na hluboký plech nebo pekáč položte utěrku a naskládete otevřené sklenice a vedle nich víčka. Zalijte cca 2 cm vroucí vody a dejte do trouby rozehřáté na 100°C na 10 minut. Vyndejte, nechte chvíli vychladnout a pak naplňte podle pokynů níže.

Jakmile jsou hrušky rozvařené doměkka, vyndejte citron a rozmixujte na hladké pyré. Přidejte želírovací cukr a nechte ještě za stálého míchání cca 5 min provařit. Horkou směsí naplňte sklenice, dobře dotáhněte víčka, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Až marmeláda vychladne, uložte ji naa tmavé a chladné místo. Výborná je k lívancům nebo palačinkám.

Hruškový štrůdl

Není jednodušší moučník, než je štrůdl. Tedy pokud jste v tomto směru stejně líní jako já a těsto kupujete, než byste ho dělali sami doma. Přesto je hruškový štrůdl trochu jiný než ten jablečný, protože hrušky mají jiná specifika a velmi jim svědčí, pokud jejich chuť podpoříte ořechy a medem.

Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme nahrubo. Přidáme vanilkový cukr, skořici a namleté lískové a vlašské ořechy. Listové těsto v místě, kam budeme dávat hrušky, potřeme medem, nadáme nastrouhané hrušky a zabalíme. Štrůdl potřeme rozšlehaným vajíčkem, na několika místech propíchneme vidličkou a pečeme při teplotě 180°C cca 20 minut. Ještě horký štrůdl posypeme moučkovým cukrem.

Přeji dobrou chuť 😉

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *