O víně

Autor

Podzim patří vínu. Ačkoliv většina vinic je již po vinobraní a na keřích se už pohupují jen hrozny, které čekají na první mrazy, aby z nich vzniklo mé oblíbené ledové víno, rozhodla jsem se, že i tak se k vínu, vinobraní a vinicím ještě na chvilku vrátím. Myslím, že si to tento lahodný mok zaslouží a nejen proto, že je v něm pravda.

Trocha historie

Tak schválně, zkusíte si tipnout, kdy se vůbec poprvé člověk nachomýtl k vinné révě? Musím přiznat, že mě samotnou to docela překvapilo, i když s tím, že to jistě bylo dávno, jsem počítala. Z fosílií je jisté, že vinná réva zde byla již v době druhohor, tedy před nějakými 150 miliony let. Člověk sám pak k ní čuchnul někdy v době kamenné, to znamená, že nás provází už dobrých 13 – 12 tisíc let. Z doby před 10-ti tisíci let také pocházejí nejstarší zmínky o samotném zpracování a výrobě vína jako nápoje. Stalo se tak na blízkém Východě, v oblasti dnešního Turecka a spol. Za samotnou kolébku vína je pak považována Gruzie. Ostatně z gruzínského slova „gvino“ se pak odvodil název „víno“ do téměř všech světových jazyků. Např.:

  • Anglicky – wine
  • Německy – Wein
  • Francouzsky – le vin
  • Italsky – vino
  • Polsky – wino
  • Rusky – вино
  • Finsky – viini
  • Latinsky – vinum

Jak se přesunovala civilizace, přesunovala se i výroba vína a její postupy se neustále přebíraly a vylepšovaly. A tak si popíjení tohoto nápoje oblíbili postupně také Egypťané, Babyloňané, Číňané, Řekové i Římané.

Na našem území této kratochvíli holdovali již Keltové, ale k největšímu rozkvětu došlo až v době největší slávy Velkomoravské říše. K rozšíření vinařství u nás pak přispívali také mniši v klášterech a samozřejmě o něco později i velký milovník vína – otec vlasti Karel IV., který nechal do Čech přivážet kvalitní odrůdy vinné révy z ciziny. Tradice vinařství se v Čechách udržela dodnes a naši vinaři dokážou směle konkurovat vinařům ze zahraničí. A pokud tomu nevěříte, není nic snazšího než prostě ochutnat.

Víno léčí

Ne, to není toužebné přání lidí holdujících vínu, to je prostě vědecky podepřený fakt. Myslím, že dnes již málo lidí o této pravdě pochybuje. A když nebudete konzumaci přehánět, abyste si odrovnali játra a ledviny, má víno na váš organismus blahodárný vliv. Důkazem jsou například Francouzi, kteří nepatří k vzorným národům, co se životosprávy týká, ale díky pravidelné konzumaci vína patří k národům s nejnižším počtem srdečních onemocnění vůbec. Ale nejen srdci víno prospívá, ať už si vezmete pomalu jakýkoliv orgán v těle, je mu víno přínosem – žaludek, cévy, plíce, pohlavní orgány, nervový a imunitní systém… Má výborný vliv na pleť a zpomaluje účinky stárnutí, při vhodné volbě odrůdy pomáhá snižovat hmotnost, rozvinutí geneticky dané cukrovky, snižuje možnost výskytu křečových žil i rakovinových nádorů a pomáhá játrům při chemoterapii. Také má vliv na zpomalení stárnutí oční sliznice a udržuje zrak déle v dobré kondici.

Jaké víno k jakému jídlu

Prozradím vám pár jednoduchých pravidel, kterými nic nepokazíte.

  • Červené víno se hodí k tmavým a tučňějším masům jako je hovězí, telecí, zvěřina, tučnější vepřové, skopové apod.
  • Bílé suché víno podávejte k drůbeži, rybám, mořským plodům, může být i k telecímu nebo libovému vepřovému jako je panenka, sýrům, zeleninovým salátům apod.
  • Slámové, ledové a muškátové víno se hodí k sladkým pokrmům jako jsou dezerty, ovocné saláty atp.
  • Sekt je vhodný k čerstvému ovoci nebo zmrzlinovým sorbetům.

Přeji dobrou chuť 😉

A pro jaké víno máte slabost vy?

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na