Vejce jsou symbolem Velikonoc, a tak jich je v tuto dobu v domácnostech opravdu hodně. Ať už od vašich koledníků nebo ta, která vám doma zbudou, protože jste jich uvařili víc než nakonec přišlo dětí koledovat k vám. Přináším vám proto čtyři rychlé recepty s natvrdo vařenými vejci, které se hodí i když vám přijde nečekaná návštěva.
Množství nepíšu, protože záleží na počtu vajec a všechny tyhle recepty jsou o vaší chuti, takže si je doladíte podle sebe.
Klasika se žloutky
Potřebujete: vejce, hořčici, čerstvou petržel a pažitku, sůl, pepř, jarní zeleninu (mrkev, ředkvičky…) nebo mletou papriku
Postup: Vejce rozpůlíte a vyjmete žloutky, které rozmačkáte vidličkou. Přidáte trochu hořčice, na jemno nasekanou petrželku a pažitku, osolíte a opepříte. Vše dobře promícháte a zdobícím sáčkem naplníte bílkové mističky. Ozdobit můžete nastrouhanou jarní zeleninou nebo jemně posypat mletou paprikou.
Uzený losos s čerstvým sýrem
Potřebujete: vejce, uzeného lososa, čerstvý sýr, kopr, sůl
Postup: Vejce rozpůlíte a vyjmete žloutky. Uzeného lososa nakrájejte a rozmixujte. Čerstvý sýr jemně vyšlehejte s koprem a vmíchejte lososa. Až teprve teď můžete osolit, protože některý losos je hodně slaný, tak zjistíte až po jeho přidání, zda je vůbec potřeba solit. Zdobícím sáčkem naplníte bílkové mističky a ozdobit můžete koprem.
Gorgonzola s pršutem
Potřebujete: vejce, gorgonzolu, pršut, smetanu (nemusí být), cherry rajčata, rukolu
Postup: Vejce rozpůlíte a vyjmete žloutky. Gorgonzolu vyšleháte. Protože je to vcelku slaný sýr, můžete jeho chuť zjemnit trochou smetany. Vmíchejte na nudličky nakrájený pršut. Lžící naplníte bílkové mističky a ozdobit můžete čtvrtkou cherry rajčete a lístkem rukoly.
Vegetariánská s rajčaty
Potřebujete: vejce, rajčata, šalotku, olivový olej, čerstvou bazalku, sůl, pepř, mozzarella
Postup: Vejce rozpůlíte a vyjmete žloutky. Rajčata i šalotku nakrájíte na drobno, přidáte nasekanou bazalku, sůl a pepř a zakápnete olivovým olejem. Dobře promícháte a lžící naplníte bílkové mističky. Ozdobit můžete kousky mozzarelly a lístkem bazalky.
Přeji Vám krásné Velikonoce a dobrou chuť 😉