Dostali jsme košík třešní. Jasně, část sníme, ale mohla bych něco upéct. „Tak jo, klasika, bublanina,“ říkala jsem si, zatímco si vyndavám na linku vejce, mouku a další potřebné ingredience. Jenže je vedro a mně se nic patlat nechce, chtělo by to něco ještě rychlejšího než je bublanina. „Nejrychlejší pečení je z listového těsta,“ napadlo mě a už jsem pro něj spěchala do obchodu. A tak i vám přináším recept na opravdu rychlé třešňové šátečky.
Potřebujeme:
- větší miska třešní
- 2 listová těsta
- kousek másla
- třtinový nebo krupicový cukr
- 1 vejce a trocha mléka na potření
- šlehačka nebo zakysaná smetana k servírování
Třešně umyjeme, vypeckujeme a podle kyselosti promícháme s třtinovým cukrem. Z listového těsta si nakrájíme čtverce.Já použila už vyválené těsto a z jednoho plátu jsem měla šest čtverců. Doprostřed čtverce dám procukrované třešně a na ně hoblinku másla.
Cípy čtverce přehneme do středu a přimáčkneme, takže nám vznikne šáteček.
Nakonec potřeme šátečky rozšlehaným vejcem s trochou mléka a posypeme třtinovým cukrem. Pečeme při 180 °C cca 18 minut.
Šátečky jsou stejně rychlé jako tenhle recept. Podávat můžeme se šlehačkou nebo zakysanou smetanou, podle toho, zda máte raději sladší nebo kyselejší chutě. Šátečky jsou šťavnaté a osvěžující a jen se po nich zaprášilo.
Přeji Vám dobrou chuť 😉
P.S.: Co děláte z třešní Vy?
Tak to vypadá hodně lákavě…naše třešně zůstaly letos skoro všechny na stromě. Tolik červů, jako letos, v nich snad ještě nebylo 🙁
To je škoda. Tak vypálit i s červíky 😉