Skladování zeleniny – sterilování a zamrazování

Autor

Na zahradě dozrává čím dál více zeleniny a často je jí tolik, že už ji ani nestačíte zkonzumovat čerstvou. Naštěstí už naši předci vymysleli, že se dá uchovat i na zimu. Dnes se podíváme na dvě asi nejpoužívanější metody, a to nakládání do láku a zamrazování.

Sterilované okurky

Příprava sklenic

Umyté sklenice ještě nechte projít sterilizací v troubě, abyste se zbavili všech nečistot a bakterií třeba v závitech u víček. Na hluboký plech nebo pekáč položte utěrku a naskládete otevřené sklenice a vedle nich víčka. Zalijte cca 2 cm vroucí vody a dejte do trouby rozehřáté na 100°C na 10 minut. Vyndejte, nechte chvíli vychladnout a pak naplňte podle pokynů níže.

Na lák budeme potřebovat

  • 1,6 l vody
  • 0,4 l octa
  • 20 dkg cukru krystal
  • 1 vrchovatou lžíci soli
  • 4 bobkové listy natrhané na kousky
  • 20 – 25 kuliček nového koření
  • 30 – 35 kuliček černého pepře
  • 1 – 3 hřebíčky
  • 2 polévkové lžíce hořčičného semínka
  • dále budeme potřebovat okurky nakládačky, mrkev, cibuli a snítky kopru.

Uvedené suroviny dáme do hrnce a přivedeme k varu, lák vaříme cca 3 – 5 minut. Omyté a osušené okurky naskládáme do sklenic, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, cibuli a celé snítky kopru. Zaléváme horkým lákem, pořádně zavřeme a postavíme na utěrku dnem vzhůru. Po vychladnutí otočíme a uskladníme v chladné spíži nebo sklepě.

Do láku můžeme nakládat i další zeleninu jako je květák, papriky apod. Pokud chcete zavařovat např. hrášek, mrkev nebo kukuřici, je dobré lák scedit přes sítko, aby v něm nebylo koření a hořčičné semínko a zalít jen čistým lákem. Můžeme zavařit i houby.

Mrazená zelenina

Při zamrazování zeleniny je dobré ji nejprve zblanšírovat. Dobře omytou zeleninu dejte na cca 3 minuty do vroucí vody nebo na 4 minuty nechte v páře. Hned po vyjmutí okamžitě ponořte do ledové vody, nejlépe s kousky ledu, pak vyjměte, nechte okapat a nandejte do sáčků, které hned uklidíte do mrazáku. Je dobré to udělat s každou zeleninou, vyjímkou je špenát, který jen dobře propláchněte a před tím, než ho vložíte do mrazáku, nechte okapat. Blanšírovat před zmrazením nemusíte ani houby.

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na