Špenát – zdravá bomba v zelené

Autor

Existují dvě skupiny lidí, jedni špenát nenávidí a druzí ho milují. Já patřím do té druhé skupiny a pamatuji si, jak jsem byla překvapená, když jsem zjistila, kolik mých vrstevníků ho přímo nesnáší a oběd ve školní jídelně, kdy se jim tato potravina objevila na talíři, byl pro ně utrpením.

Je fakt, že zrovna školní špenát nebyla žádná kulinářská hitparáda, a proto je skvělé, že od dob mého dětství se sortiment špenátu značně rozrostl, a tak už nemusíme být odkázáni pouze na špenátový protlak, ale můžeme sáhnout i po jiných variantách, včetně čerstvých listů. Navíc je to nenáročná plodina i na pěstování, a když mu dáte kvalitní půdu, můžete si pochutnat na vlastní produkci. Doufám tedy, že tímto článkem některého z odpůrců nalákám a fanklub špenátu získá nového člena.

Pěstování špenátu

Jak už jsem psala, špenát je nenáročná plodina. Nejlépe se mu daří v nekyselých hlinitopísečných půdách. Před výsevem přidejte do půdy dobře rozložený kompost. Špenát nedávejte v záhonu do blízkosti červené řepy, česneku či cibule, jinak s ostatními plodinami se snáší dobře. Zajistěte mu také dostatek vláhy, aby dobře rostl.

Letní sklizeň – vysévejte od března do dubna
Podzimní sklizeň – vysévejte v srpnu
Jarní sklizeň – vysévejte v září odrůdy vhodné pro přezimování

Špenát a zdraví

Historku o tom, že špenát neobsahuje o moc víc železa než jakákoliv jiná listová zelenina a původní předpoklad byl mylný díky špatně napsané desetinné čárce, jistě již znáte. To ale vůbec neznamená, že se jím Pepek Námořník ládoval zbytečně. Špenát má mnoho jiných zdraví prospěšných prvků a vitamínů.

Vitamín A (retinol) – zlepšuje zrak, zejména vidění za šera a správné rozeznávání barev. Podporuje růst a správný vývoj buněk sliznic.

Vitamín B3 (niacin) – má pozitivní vliv na nervovou činnost a psychickou pohodu. Snižuje hladinu cukru v krvi na optimální hodnotu.

Vitamín B7 (biotin) – podporuje zdravý vzhled vlasů, nehtů a pokožky.

Vitamín B9 (kyselina listová) – podporuje správnou krvetvorbu, snižuje únavu a vyčerpání.. Má pozitivní vliv v těhotenství, protože pomáhá růstu zárodečných tkání, snižuje riziko potratů a vrozených vad.

Vitamín C (kyselina askorbová) – podporuje zdravý chrup a předchází paradentóze, zlepšuje zrak i činnost srdce.

Hořčík – podporuje činnost svalů a jejich kontrakce.

Draslík – pomáhá při správné funkci srdce, nervů a svalů.

Železo – pomáhá dodávat kyslík do všech tkání v těle.

Špenát má v sobě i další důležité minerály, antioxidanty a velké množství chlorofylu, které jsou přínosem pro naše zdraví.

Špenát v kuchyni

Špenát je multi zelenina, která se dá využít ve studené i teplé kuchyni. Můžete ho využít do salátů, sendvičů nebo přidat do smoothie. Výborný je jako příloha k masům i do bezmasých pokrmů. Skvěle si notuje s česnekem, smetanou nebo vejci.

Obměna špenátu

Pokud jsem vás ještě stále nepřesvědčila a špenát prostě nepozřete, můžete ho na talíři nahradit třeba mladými kopřivami nebo mangoldem.

Zelený čtvrtek se blíží, tak si užijte na talíři něco zeleného.

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na