Stejně jako kuchyně všech severských národů je i ta pobaltská spíše hutná, sytá a kalorická. Kuchyně těchto tří států – Litva, Lotyšsko, Estonsko – se liší, ale několik společných znaků má.
U přímořských států jsou to ryby, speciálně sleď. Denním chlebem je také chléb – tmavý žitný. Z masa pak na prvním místě vepřové. Oblíbené jsou zepelliny – s názvem odvozeným od tvaru knedlíků připomínajících vzducholoď Zeppelin. Z příloh brambory. Speciální litevskou polévkou je šaltibarščiai, osvěžující studená polévka z červené řepy. U sladkostí platí, když sladké, tak fakt sladké! A mezi zásadní potraviny patří také sýry. Více si můžete dohledat, my dnes opět cílíme na chuťové buňky pomocí fotografií…
Děkujeme za pozvání na hostinu, kde jsme mohli ochutnat chutě Pobaltí s vyprávěním o cestování po těchto zemích.
A pití? Vede tu jednoznačně pivo. Za zmínku však rozhodně stojí i Rižský balzám, tradiční hořký bylinný likér vyráběný už od poloviny 18. století. Spíše než samotný se přidává do všeho, co teče od čaje a kávy přes džusy a koktejly až nakonec skončí i na zmrzlině.
Tak dobrou chuť a šťastné cesty!
BUDEME RÁDI I ZA VÁŠ PŘÍSPĚVEK – MÁTE CHUŤOVÝ FOTOREPORT Z DALŠÍ ZEMĚ? POŠLETE NÁM JEJ, RÁDI ZAŘADÍME!
Kde se ještě namlsat:
Chutě Indie
Chutě Slovenska
Chutě Itálie
Chutě Řecka
Chutě Izraele