Knedlíky s černorybízovým přelivem

Autor

Máme dva malé keře černého rybízu, ale úrody je z nich víc než dost, takže stále vymýšlím, jak je zpracovat. Loni jsem vám dávala tip na cupcakes a zmrzlinu (zde), letos posílám recept na knedlíky.

Na přeliv budete potřebovat krupicový cukr a černý rybíz, to je celé. Na pánvi nechte cukr zkaramelizovat.

Do horkého kaaramelu přidejte opláchnutý a okapaný rybíz. Vzhledem k tomu, že rybíz je studenější než karamel, trochu ztuhne. Neche ho znovu rozpustit. Během toho vám rybáz pustí šťávu a uděláte si tak hustou omáčku.

Na knedlíky budete potřebovat:

  • 700 g hrubé mouky
  • 4 dcl mléka
  • 2 vejce
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • špetka soli

Z vlažného mléka, droždí a cukru připravíme ve větším hrnku kvásek, který lehce zaprášíme moukou a necháme vzejít. Do mísy přesejeme mouku, přidáme vejce, špetku soli a kvásek a uhněteme hladké těsto, které necháme ještě cca 30 – 40 minut kynout. Z těsta uděláme malé kulaté knedlíky, které nebudeme ničím plnit. Ty pak vložíme do vroucí a osolené vody a vaříme cca 12 – 15 minut dokud neplavou na hladině. Knedlíky ihned po vyjmutí z vody propíchneme vidličkou, aby vyšla pára a „negrcly“ nám.

Knedlíky posypeme moučkovým cukrem, polijme přepuštěným máslem a pak přidáme černorybízový přeliv a trošku zakysané smetany nebo šlehačku podle chuti.

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na